Профілактика отруєнь грибами та дикорослими рослинами

otrkimroslin00

otrkimroslin02

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах, на дачах.

Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де­які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.

В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг­но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.

Профілактика отруєнь рослинами

Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:

  • ► оминати невідомі рослини;
  • ► не вживати невідомих рослин у їжу;
  • ► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
  • ► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лі­карем;
  • ► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
  • ► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.

Ознаки та симптоми отруєння рослинами

  • ► Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.
  • ► Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.
  • ► Виникають нудота, блювота, пронос.
  • ► Сильне зневодження організму викликає загальну слабкість.
  • ► У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцінації.

Перша допомога в разі отруєння рослинами

  • ► Дотримуйте принципів надання допомоги в разі цероральних отруєнь.
  • ► Постраждалому дайте сорбенти, наприклад черствий хліб.
  • ► Покладіть постраждалого в ліжко.
  • ► Викличте «швидку медичну допомогу».

image039

 

Обережно — ГРИБИ!

Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • ► вживання отруйних грибів;
  • ► неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • ► вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • ► вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!

  • ► Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма­газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни­кайте стихійних ринків.
  • ► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • ► Не збирайте гриби:
  • ♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
  • ♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти­рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч­них зонах;
  • ♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
  • ♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз­лих;
  • ♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску­ються під них;
  • ♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • ► Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
  • ► Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • ► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд­нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо­крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • ► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • ► Кип’ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого від­вар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
  • ► Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, ко­трі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • ► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • ► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру­єння.
  • ► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.
  • ► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов’язково прокип’ятіть впродовж 10-15 хвилин.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням*

  • ♦ «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
  • ♦ «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
  • ♦ «Усі молоді гриби їстівні».
  • ♦ «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів ».
  • ♦ «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
  • ♦ «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
  • ♦ «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
  • ♦ «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об­робка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами

  1. Викличте «швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко­рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло­му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Заборонено:

  • ► уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • ► займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.

На­полегливо радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби взагалі. Без грибів можна прожити.

Залишити відповідь