👉 У зв’язку із воєнним станом населення нашої країни намагається створювати запаси харчових продуктів забуваючи про ризик виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, спричинених вживанням неякісної та з вичерпаним терміном зберігання харчової продукції.
💁 З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь попереджаємо:
❌ НЕ вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
❌ НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
❌ НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, парк, тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
❌ НЕ готувати багатокомпонентні страви, якщо для цього відсутні умови. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання готових страв без холодильника не повинно перевищувати 2 годин.
❌ НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які зберігаються охолодженими).
❌ НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
❌ НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
☝ Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
🏥 У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
❗️ Самолікування небезпечне ❗️